Головна » 2016 » Листопад » 9 » День писемності та мови
21:57
День писемності та мови

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова…» - писав Панас Мирний. І це справді так. Українська мова є найціннішим скарбом нашої нації. Вона може втішити серце, загоїти душевні рани, недарма її називають солов’їною.
Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. "Мама, тато, баба, льоля, киця, жижа", - лепече дитина. Які дивні перші двоскладові слова! А потім знання зі словесності поширюються. Дитина спинається на ноги, пізнає за день десятки нових слів, звучних та красивих: сонечко, квітка, вода, трава... Світ - мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук: географії, історії, біології, фізики, математики...

Отже, словесність - початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою.

9 листопада по всій Україні святкують важливий у нашій історії День української мови та писемності. Святково відзначати цей день прийнято Указом Президента України від 6 листопада 1997 року. Нелегкий і надто довгий період становлення пройшла наша мова до визнання її державною. Вона оспівана у легендах, віршах, піснях нашого народу. Адже рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на  все життя.

9 листопада  у Сернянській ЗОШ І-ІІ ступенів проведено цікавий та змістовний захід, присвячений Дню української писемності та мови

Під керівництвом вчителя української мови Вознюк Олени Іванівни було проведено позакласний захід на тему «День української писемності та мови». Хлопці й дівчата, вбрані у національний одяг, розповіли глядачам цікаві історичні факти про мову та продекламували вірші відомих українських письменників. Красномовною й емоційною декламацією учениці 9 класу Касинець Наталії було доведено, що сила слова безмежна, якщо воно виважене, живе й іскристе.

Бібліотекарем школи Хайнас Тетяною Степанівною було оформлено книжкову виставку «Слово рідне, мудре і прадавнє, ти виросло із могутньої землі».

Також було розроблено та продемонстровано учасникам свята презентації на теми «Тернистий шлях боротьби української мови за незалежність», «День української мови та писемності» та «Мова - духовне багатство народу», які сприяють вихованню любові до української мови, бережливого ставлення до рідного слова.

Скільки списів було зламано, понівечено людських доль і пройдено нелегких шляхів найдостойнішими синами і доньками моєї нації для того, щоб співуче українське слово сьогодні лунало потужно і вільно на українській землі! Але боротьба ця не може бути виграна, допоки кожне нове покоління не пошанує, не полюбить українську мову так само палко, як і її найталановитіші поети та письменники.

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

 

Переглядів: 469 | Додав: TANJA
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: