Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Угорська революція 1956 року
21:10
Угорська революція 1956 року

Угорська революція 1956 року - збройне повстання проти прорадянського режиму народної республіки в Угорщині в жовтні - листопаді 1956 року, пригнічений радянськими військами.

Угорське повстання стало одним з важливих подій періоду холодної війни, що продемонстрував, що СРСР готовий військовою силою утримувати комуністичні режими в країнах Варшавського договору.

Повстання розпочалося 23 жовтня 1956 року маршем протесту студентів та представників інтелігенції в Будапешті, який переріс спочатку в зіткнення, а потім в збройне протистояння між демонстрантами та службою угорської держбезпеки ÁVH. Під владою повстанців опинилося багато районів Угорщини та кілька урядових організацій, що дозволило їм ввести зміни в закони на підконтрольних територіях.

У методах збройної та політичної боротьби серед протестувальників не було одностайності. Наприклад, у питанні щодо агентів спецслужб помірковане крило повсталих (Рада робітників і рада студентів) було налаштоване на судове переслідування, а ультранаціоналістичні групи, наприклад, група Йожефа Дудаша (угор. József Dudás) страчували їх на місці.

Під тиском вимог повсталих Угорська партія трудящих (УПТ) (угор. Magyar Dolgozók Pártja) поставила на місце прем'єр-міністра популярного опального реформатора Імре Надя. Після домовленості з радянською стороною про припинення вогню, Надь заявив про намір вийти з Варшавського Договору.

Радянські війська втручалися двічі, обидва рази для допомоги комуністичному режимові, що притримувався курсу на збереження участі Угорщини у Варшавському договорі. Вони підтримали як режим, скасований 23 жовтня, так і нове прорадянське керівництво, сформоване 3 листопада.

Перший раз радянські війська кинуто «для наведення порядку» після того, як 23 жовтня угорська ÁVH почала стріляти в протестувальників. Озброєна протидія повстанців та знесилення Угорської партії трудящих призвели до домовленості про припинення вогню між двома сторонами до 1 листопада 1956 року.

Другий раз, у ніч на 4 листопада, радянська армія, узгодивши дії з новим урядом Яноша Кадара, почала артилерійський обстріл та завдала авіаційного удару й піхотно-танкового нападу на Будапешт. Певною мірою радянському втручанню допомагала реорганізована урядом Кадара ÁVH. Повстання було повністю придушене до січня 1957 року.

23 жовтня 2016 року по всій Угорщині відбулися велелюдні громадські заходи. Наша школа також приєдналася до святкування цієї річниці. Педагогом-організатором Кіш А.К. було проведено виховний захід, який висвітлював події 1956 року.

А на виховних годинах класними керівниками  були проведені бесіди з учнями про  значення цієї революції для угорського народу.

 

 

Переглядів: 1323 | Додав: TANJA
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: