Головна » 2016 » Березень » 12 » «Вічно живий у пам’яті народу»
20:13
«Вічно живий у пам’яті народу»


Ти нам залишив прагнення високі,
Шляхи священні, по яких іти 
Твого сумління й мужності уроки 
Ми бережем і будем берегти. 

Микола Палієнко

Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним.

Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. У його особі український народ ніби об'єднав найкращі сили й обрав співцем своєї історичної слави та гіркої долі, виразником власних сподівань і прагнень. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум'яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу. Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.

Тарас Шевченко – це людина, яка завжди боролася за свої переконання, за можливість втілювати і творити думки за допомогою художнього слова та пензля, за права кріпосного народу та право носити горде ім’ям – українець. Це невмируще ім’я відоме у кожному куточку земної кулі, його твори перекладають десятками мов, а гостре, немов меч, слово, безсмертні твори та чудові малярські роботи назавжди залишили невмирущий слід у серцях мільйонів.

Для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з її буттям продов­жується нею, вбираючи в себе нові дні і новий досвід народу, відзиваючись на нові болі й думи, стаючи до нових скрижалів долі. Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічнім шляху до Шевченка... Саме завдяки своєму народному характеру твори великого Кобзаря і сьогодні живуть серед нас.

В цьому році відзначається 202-а річниця від дня народження поета. В нашій школі уже стало традицією відзначати Шевченківські дні.  Пам’яті Шевченка присвячуються літературно-музичні композиції,  виховні бесіди, виставки малюнків та організація постійно діючої книжкової виставки. Цей рік також не став винятком.

9 березня було підготовлено та проведено літературно-музичну композицію. В організації виступу брали участь учні школи під керівництвом  вчителів української мови Лебідь Наталії Євгенівни та Вознюк Олени Іванівни. Метою цього заходу було донести  до глядачів нерозривний зв'язок Кобзаря та нашої країни. Пролунали незабутні рядки поезії  Тараса Шевченка, елементи його біографії, а також вірші інших поетів, присвячені Кобзарю.

А 12 березня  було організовано виставку витворів мистецтва великого художника. Адже, Тарас Шевченко був дуже обдарованою людиною. Бо, крім численних літературних творів, створив незабутні художні картини. Його художня спадщина нараховує більш ніж 830 творів.

 

Переглядів: 501 | Додав: TANJA
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: