Головна » 2015 » Листопад » 27 » День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років
15:13
День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років

Голодомор, небачене страхіття,
Що холод навіває крізь роки,
Що серце кригою до сліз стискає.
Й скорботу розливає навкруги.

Пам’ять – нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни. В історію України досить багато сторінок вписано кривавим та чорним кольорами. Але особливо вражають сторінки, де смертельним шрифтом під датою «1932-1933» навіки викарбувані слова: ГОЛОД, ГОЛОДОМОР.

Голодомор – не просто біль і рана. Це – чорна діра нашої історії, яка могла безповоротно поглинути не тільки Україну, але й будь-яку надію на життя. Це багатостраждальна історія нашого народу. Ми ніколи не повинні забувати чорних її сторінок. Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, позначене голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. Жахливим злочином проти власного народу став штучний голод 1932-1933 років. Голод 1933 – не історична минувшина. Він живе у пам`яті очевидців, жагучим болем відгукується у їхніх скронях.

З метою гідного вшанування загиблих від геноциду українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом, 27 листопада 2015 року у Сернянській ЗОШ І-ІІ ступенів проведено ряд цікавих та змістовних заходів.

Педагогом-організатором Киш Анікою Карлівною організовано та  проведено мітинг-реквієм, у ході якого пролунали вірші та історія голодомору.

Шкільним бібліотекарем Хайнас Тетяною Степанівною оформлено тематичний стенд огляду літератури, розроблено та продемонстровано колективу навчального закладу презентацію, присвячену вшануванню пам’яті жертв голодомору. 

Класними керівниками школи проведені уроки пам`яті «Пам`ятаймо минуле заради майбутнього». Серед учнів початкових класів було організовано конкурс малюнків на тему «Голодомор 1932-1933 років. Україна пам’ятає».

28 листопада 2015 року о 16 годині ми разом з усією Україною схилимо голови у загальнонаціональній хвилині мовчання та візьмемо участь у всеукраїнській акції «Запали свічку» на знак вшанування всіх убієнних голодом.

Сьогодні, коли від початку Голодомору минуло понад 80 років, ми не маємо права забувати народне слово правди. Бо це слово здолало смерть, аби дійти до нас, збудити в наших серцях пам`ять про мільйони безвинно замучених предків і застерегти від повторення страшних помилок.

 

Переглядів: 467 | Додав: TANJA
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: